‘Kritisch nadenken over de hulp die we geven kan geen kwaad’

dossier vluchtelingen en kunst

Afgelopen najaar kwamen er duizenden knuffels binnen bij de Nederlandse vluchtelingenorganisaties. Goedbedoelde hulp, maar niet doeltreffend, stellen studenten van de kunstacademie AKV St. Joost in Breda. Begin mei demonstreerden ze hun project ‘Beddy’ voor het stadhuis in Utrecht, waarbij knuffels als vulling werden gebruikt voor kussens en matrassen die in de opvang zo hard nodig zijn.

Kinderen die met hun ouders langs het tafereel lopen kunnen hun ogen er bijna niet vanaf houden. Enigszins geschokt kijken ze toe hoe de stof van de knuffels vastberaden door de studenten wordt opengewerkt. De berg dieren op de grond slinkt snel, terwijl de vulling uit de knuffels zich verzamelt op het tafeltje. Een van de studenten zit achter een naaimachine, ze hecht lappen stof aan elkaar om er een kussen van te maken. De plukken stof verdwijnen ertussen. Kussens en matrassen met een knuffelvulling; asielzoekers hebben er nog het meeste aan, stelt Roel Mathijssen (25). Samen met vijf andere studenten bedacht hij het initiatief ‘Beddy’.

Foto 1

Foto 2© Anouk van Leeuwen. De demonstratie van ‘Beddy’ tijdens de Culturele Zondag begin mei in Utrecht.

 

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Roel Mathijssen: “In het kader van onze minor Art and Humanity bezochten we afgelopen jaar asielzoekerscentra en spraken we met bewoners. In de choas destijds, vanwege de grote toestroom van vluchtelingen naar Nederland, vielen ons de talloze knuffels op die door mensen gedoneerd werden. Tegelijkertijd lazen we in de krant dat de situatie in Duitsland onhoudbaar was geworden vanwege een groot gebrek aan matrassen en andere goederen in de opvang. Het constateren van een knuffeloverschot en een beddentekort was voor ons een manier om grip te krijgen op een klein deel van zo’n groot en complex probleem als het vluchtelingenvraagstuk.”

Is het mogelijk om in de toekomst matrassen van vulling uit knuffels te maken?

“Daar hebben we over nagedacht, maar het idee is moeilijk in praktijk te brengen. Het gaat om tweedehands materialen, we weten niet of dat zomaar mag of kan. En mensen willen toch een schoon bed. We geven hier nu zelf een demonstratie, maar daarmee willen we vooral een statement maken. Ons project laat met een knipoog zien dat niet alle aangeboden hulp even doeltreffend is. We stellen dat de gedoneerde knuffels als matrasvulling meer waard zijn.”

Waren jullie niet bang om vervelende reacties op het project te krijgen, gezien de gevoeligheid van het onderwerp?

“Zeker wel. Mensen bedoelen het ongetwijfeld goed en daar gaan wij dan tegenin. Maar we hebben tot nu toe geen negatieve reacties gehad, omdat we het luchtig en begrijpelijk brengen. De meeste mensen zet het aan het denken; dat is ook de voornaamste boodschap van ‘Beddy’. We geven weg wat voor ons goed voelt of waarvan wij denken dat het nodig is, in plaats van dat we luisteren naar de vraag vanuit de verschillende betrokken instanties. Willen helpen en geven is een goed initiatief, maar kritisch nadenken over de hulp die je geeft kan geen kwaad. ‘Beddy’ maakt dat duidelijk.”

Een installatie van ‘Beddy’ is tot het einde van het jaar te zien in de tentoonstelling ‘De Asielzoekmachine’ in het Humanity House in Den Haag.

Terug naar de tijdlijn >